Skype
Directe hypnose

Introductie directe hypnose

De therapievorm directe hypnose werd rond 2008 geïntroduceerd door Ruud Nooyen en Arno van den Munckhof en is intussen uitgegroeid tot een bekende therapievorm die landelijk veel aandacht krijgt. Om de erkenning te krijgen die het verdient richtte Arno samen met Ina Oostrom (OMNI hypnosis) en John Pisters in 2013 de beroepsvereniging voor directe hypnose (HVNL) op.

Directe hypnose heeft zijn oorsprong in de U.S.A. Befaamde hypnotiseurs als Dave Elman, Gerald Kein en Jeffrey Stephens hebben ons geïnspireerd om de technieken ook in Nederland onder de aandacht te brengen.

Directe hypnose - het alternatief!

Hypnose is een staat waarin ons onderbewustzijn onder bepaalde omstandigheden suggesties accepteert. Op veel websites wordt uitgelegd wat hypnose is maar eigenlijk wordt hier meer nadruk gelegd op hoe hypnose aanvoelt. Er wordt je bijvoorbeeld vertelt dat hypnose een staat is van ontspanning. Maar wist je dat ontspanning beslist geen voorwaarde is voor hypnose? In een show waarin hypnose wordt toegepast, zijn deelnemers vooral op een actieve manier bezig. In dit geval is er geen sprake van ontspanning maar van inspanning. Toegegeven, omdat mensen ontspanning verwachten krijgen ze dit ook vaak aangeboden maar het is geen voorwaarde!

Directe hypnose wordt zowel in een tolerante als meer in een autoritaire vorm toegepast in de showhypnose. De showhypnotiseur geeft een opdracht (instructie) die daarna wordt uitgevoerd door de deelnemer. Ogenschijnlijk lijkt het er op dat de deelnemer iedere wens van de hypnotiseur tot uiting laat komen maar niets is minder waar. Elke deelnemer is zich ervan bewust wat zijn opdracht inhoud en kan door hem/haar genegeerd worden. De hypnotiseur dient dan ook een flinke dosis mensenkennis te hebben zodat deze kan inschatten waartoe de deelnemer werkelijk in staat is. Wordt een suggestie eenmaal geaccepteerd door het onderbewustzijn, dan wordt dit als "waar" aangenomen. Dit kan echter alleen indien de gegeven suggesties niet in tegenspraak zijn met iemands persoonlijkheid.

Directe hypnose wordt ook toegepast voor therapiedoeleinden en werkt volgens het zogenaamde mind-model. De toepassing van dit model onderscheidt hypnotherapeuten die directe hypnotherapie toepassen van hypnotherapeuten die op een indirecte manier werken. Indirecte werkwijzen zijn meer gebaseerd op invloeden uit de psychotherapie. Ook NLP kent een indirecte werkwijze die zijn oorsprong kent in de inzichten van Milton Erickson.

Directe hypnose en het mind-model

Directe hypnose mind model Directe hypnose is gebaseerd op een zogenaamd mind-model. Dit mind-model, dat wereldwijd wordt toegepast, is voor het eerst uiteengezet door Gerald Kein. Hoewel wij niet beweren dat dit model van de geest de absolute werkelijkheid is, is het wel een model dat zich de afgelopen decennia heeft bewezen en door de enorme successen stand heeft gehouden.

Een definitie van hypnose volgens het US department of Education en waarbij het mind-model van toepassing is luidt: "Hypnose is het passeren van de kritische factor, behorende tot het bewustzijn en het vastleggen van selectieve aanvaardbare gedachten."

De kritische factor kan hier enigszins vergeleken worden met de firewall van een computer. Door toepassing van hypnosetechnieken wordt de "instelling van de firewall" aangepast. Indien deze kritische factor sterk vermindert is, zullen suggesties die reeds door het bewustzijn geaccepteerd zijn, meer of minder ongehinderd het onderbewustzijn bereiken en als "waar" aangenomen worden. Hierdoor is een permanente wijziging van negatieve gewoonten, valse- en misovertuigingen mogelijk. Bij directe hypnose gebeurt dit door middel van directe instructies en communicatie met het onderbewustzijn. Directe hypnose is daarmee een serieus en beter alternatief voor soms verouderde technieken en inzichten.