Skype

Blogs - Stress

Stress gerelateerde klachten

Stress, de grote boosdoener - 21 mei 2019 - Hanneke Quaedvlieg

Tegenwoordig is het algemeen bekend dat stress heel slecht voor ons is. Chronische stress welteverstaan. Waar gezonde acute stress ons vult met stresshormonen zoals adrenaline zodat we de situatie waarin we ons bevinden aankunnen, heeft langdurige stress het omgekeerde resultaat. We worden er moe van, geïrriteerd, maar het kan ons ook letterlijk ziek maken.

Een huisarts die ik als tiener had, schreef al mijn klachten toe aan stress. ‘Dat zit gewoon tussen je oren meisje!’ Achteraf gezien klopte dat niet helemaal, maar stress heeft zeker een rol gespeeld.

Koppig als ik was, negeerde ik alle noodsignalen van mijn lichaam en ging stug door. Totdat mijn lichaam mij op een zodanige manier een halt toeriep, dat ik het niet meer kon negeren. Ik kreeg een burnout, en niet zo’n beetje ook. Ik kon helemaal niks meer, lag de hele dag in bed of op de bank. Als ik in een week tijd twee doktersafspraken had staan, schoot ik in de stress omdat ik niet wist hoe ik dat voor elkaar moest krijgen. Op een gegeven moment heb ik me zelfs zes weken laten opnemen in een kliniek uit pure wanhoop.

Na jaren van vallen, opstaan en (na een tijdje) weer doorgaan, gaat het redelijk goed met me. Wat mij ontzettend heeft geholpen, is dat ik een aantal overtuigingen die mijn leven bepaalden heb losgelaten. Meestal lukt het me heel goed om me niet langer verantwoordelijk te voelen voor het geluk van alle anderen in mijn leven; ik kan nee zeggen; ik weet nu dat niemand iets aan me heeft wanneer ik er helemaal doorheen zit, dus accepteer dat ik grenzen heb; ik probeer naar mijn lichaam te luisteren. Dit heb ik grotendeels bereikt door jaren en jaren therapieën te volgen.

Had ik al die jaren geleden toch maar geweten wat hypnotherapie voor invloed kan hebben op stress, dan had mijn leven er toen heel anders uitgezien. Maar goed, ik weet het nu en wil het graag delen.

Zoals gezegd, vormt stress op zich geen probleem. Het is de langdurige stress waar ons lichaam niet voor gemaakt is en niet mee om kan gaan. De balans in de hormoonhuishouding raakt volledig zoek, met alle gevolgen van dien. Door hypnotherapie kun je met behulp van het onderbewustzijn de hormoonbalans herstellen. Is de lichamelijke rust weergekeerd, dan kunnen de onderliggende oorzaken van de chronische stress worden aangepakt. Ook hierbij kan hypnotherapie een belangrijke rol spelen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om de ongezonde stress uit je leven te verwijderen? Kijk dan op 22 mei dan het webinar ‘Stress te lijf’. Uiteraard kun je ook altijd contact met ons opnemen, via de website of telefonisch.