Skype

Blogs - Rijangst

Rijangst

Ontspannen en angstvrij achter het stuur van je auto - 17 maart 2019 - Hanneke Quaedvlieg

Ik zie het nog voor me als de dag van gisteren. Mijn rij-examinator gaf me een hand met de woorden ‘tot de volgende keer’. ‘Ja, tot de volgende keer’ antwoordde ik teneergeslagen. ‘Wil je me zo graag nog een keertje zien dan?’ vroeg hij.
Ik was er zo van overtuigd dat ik het niet gehaald had, dat ik verstond wat ik verwachtte te horen en niet wat er daadwerkelijk gezegd werd, namelijk ‘gefeliciteerd’....

Autorijden leek me altijd doodeng, ik ben dan ook pas op mijn 21ste gaan lessen. De eerste weken werd ik vaak badend in het zweet wakker, omdat ik droomde dat ik op het gas trapte in plaats van op de rem. Door mijn angst en onzekerheid heb ik bovengemiddeld veel lessen nodig gehad. Met dank aan mijn geduldige en begripvolle rij-instructeur ben ik wel al de eerste keer geslaagd voor het rij-examen.

Het enige waar ik nog altijd moeite mee heb is, je raadt het al, parkeren. Typische vrouwenkwaaltje he ;-). Ik loop liever een paar honderd meter door de stromende regen dan dat ik fileparkeer. Helaas kom je er niet altijd onderuit. Eén keer, jaren geleden alweer, had ik het echt niet meer. Ik was al laat voor een afspraak en de enige parkeerplaats in de buurt was aan de linkerkant van de weg. Wat betekende dat ik niet alleen moest fileparkeren, maar dan ook nog eens in spiegelbeeld. Na een paar minuten proberen, kreeg ik een complete blackout. Ik kon niet meer beredeneren welke kant ik het stuur op moest draaien. Ik ben uit de auto gesprongen, heb een wildvreemde (mannelijke) voorbijganger aangeklampt, hem de sleutels in de hand geduwd en hem gesmeekt de auto voor me te parkeren. Gelukkig bleek het een eerlijke vent te zijn, die er niet met mijn auto vandoor ging.

Mijn parkeerkwaliteiten zijn ook bij mijn dochters bekend. Zodra ze zien dat ik moet parkeren, weten ze al dat ze stil moeten zijn omdat ‘mama zich moet concentreren’. Laatst vertelde mijn oudste dochter dat ze de ideale auto voor me had gezien: ‘met twee sturen mama, één aan de voorkant en één aan de achterkant. Dan kun je makkelijker parkeren’!

Voordat het webinar van komende week op de planning kwam te staan, heb ik er nooit bij nagedacht dat ook dit een vorm van rijangst is. Misschien toch maar eens een afspraak inplannen bij één van mijn collega’s voor een sessie. Of ik kan gebruik maken van zelfhypnose om van mijn parkeerangst af te komen. Daarover volgende keer meer.

Heb jij last van rijangst en wil je weten wat een hypnotherapeut voor je kan doen? Schrijf je dan in voor ons webinar op woensdag 20 maart 2019 om 20.00 uur. De gastspreker is mijn collega Gerry Schoutsen, die naast hypnotherapeut ook al zijn halve leven rijinstructeur is en dus de zaak van beide kanten kan belichten.

Tip: Bekijk ook eens de webinar over rijangst!